ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
MAVRA VOUNA
Ποικιλία
Ροδίτης (Προστατευόμενη Γωγραφική Ένδειξη Αχαΐας)
Περιγραφή
Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά
Πρασινοκίτρινο χρώμα.Ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, με καλό άρωμα λουλουδιών , εσπεριδοειδών, μήλου, πεπονιού, μπανάνας. Δροσερή, χάρη στην οξύτητα, γεύση.
Συνοδεύεται
Ο Ροδίτης έχει γεύση γνωστή και αγαπητή στην ελληνική κουζίνα. Αναδεικνύει, τα ψάρια, τα θαλασσινά, λευκά κρέατα με λευκές σάλτσες, ελαφρούς μεζέδες. Συνοδεύει τα λαδερά φαγητά και την φέτα. Συνοδεύει ευχάριστα επίσης τα φρούτα. Σερβίρεται στους 10°C-12 °C.
Τρυγητός – Οινοποίηση
Ο τρύγος του Ροδίτη ξεκινά μετά τα μέσα Σεπτέμβρη αλλά διαρκεί μέχρι μέσα Οκτώβρη. Οι θερμοκρασίες ζύμωσης κυμαίνονται γύρω στους 17°C.. Η πορεία ωρίμανσης και οι μετεωρολογικές συνθήκες παρακολουθούνται συστηματικά. Τα σταφύλια συλλέγονται σε τελάρα και αυθημερόν Μετά από την ελαφριά πίεση ακολουθούνται όλες οι βασικές αρχές σύγχρονης λευκής οινοποίησης μέσα σε ψυχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές!
Πώμα: φελλός ή stelvin